Det er ikke nødvendig å behandle trykkimpregnert materiale, men det kan være mange som ønsker å gjøre det likevel, for å få en glattere overflate eller endre farge. Man kan benytte olje eller beis, eventuelt andre teknikker. For å få en god helhet i fargeinntrykket i sameiet, er det ønskelig at man holder seg til jordfarger, det vil si brun- og gråtoner.
Det er satt opp anvisning i hver oppgang om hvordan man skal forholde seg dersom brannalarmen går. Merk av brannalarmer både i LD1 og LD2 er koplet direkte til 110-sentralen. Branninstruksen finnes også under "Viktige dokumenter".
Dersom brannalarmen skulle gå i din leilighet, og dette IKKE skyldes brann, skal du gjøre følgende:
Det finnes et lite panel i oppgangene i hvert bygg, i 1., 3., og 5.etasje. Panelet har en rød og en grønn knapp.
Ved utløst brannalarm skal den RØDE knappen holdes inne i 3 sekunder. Den grønne knappen trykkes så inn for å resette alarmen.
Dersom brannalarm ikke stoppes og brannvesenet gjennomfører utrykning, må den enkelt beboer betale for denne. Kostnaden vil være ca. 5000 kroner. Anlegget logger leilighetsnummeret som utløste alarmen.
Dersom alarmen stoppes og det viser seg likevel å være brann/branntilløp, vil alarmen aktiveres igjen etter kort tid.
Merk! Veien mellom A2 og A4 byggene skal holdes fri, slik at eventuelle utrykningskjøretøy kan ha tilgang til inngangene. Ut over det er dette gangvei.
Nærmere informasjon finnes i dokumentasjon fra Elteam, som kan leses her.
Av hensyn til sikkerhet og egen forsikring må den enkelte beboer sjekke egne branslukningsapparat regelmessig
Styret har inngått en kollektivavtale med GET som TV- og bredbåndleverandør til hver enkelt leilighet. Avtalen gir store besparelser for alle beboere. Merk! Avtalen blir avregnet gjennom felleskostnader.
Avtalen med Get inkluderer (2018-priser):
Etablering og installasjon: 0kr
TV Get-start pakke: 235,89 kr/mnd
Get box mikro: 0kr
25/25 Mbps bredbånd: Ca 110 kr/mnd (hastigheten kan oppgraderes på egen regning)
Månedspris per boenhet: 343kr (2019).
Prisene oppjusteres årlig i henhold til en konsumprisindeks.
Hver boenhet har mulighet til å oppgradere avtalen individuelt. Dette bestilles til GET. Deres kundesenter kan nås på tlf. 21 54 54 54. De har også et servicesenter på Brattørkaia 17B som er åpent fra kl.09 – 17.00 alle hverdager.
Merk at alle tjenester utover standardavtalen vil bli fakturert den enkelte boenhet direkte.
Bygging Liljendal 3 og 4, er utsatt. Ca 50% av leilighetene er solgt, men på grunn av kommunale regnestykker rundt antall fremtidige skoleplasser på Strindheim skole, er byggestart forsinket, og blir ila 2022.
I P-kjeller er det installert opplegg for elbil-lading basert på zaptec-teknologi på alle p-plasser.
Vi gjør oppmerksom på at ladebokser for elbil IKKE er en del av felleskostnadene, men belastes eier av den enkelte parkeringsplass. Fra april 2024 er prisen 1,50 NOK pr kWh eksklusive påslag til Charge 365 (se under). Endring i strømkostnader pr mnd avregnes pr 31.12.20xx.
Fra 1.august 2019 har Sameiet Liljendal P-kjeller inngått avtale med firmaet ZAPTEC/Charge365 (www.charge365.no/) om betalingsløsning for lading av elbil på den enkelte p-plass (for dem som har anskaffet ladeboks). Det medfører at Charge365 administrerer betaling av strømforbruk for de enkelte ladestasjonene. Merk at det derfor kommer et påslag på 15% på gjeldende kWh-pris.
Man kan ikke lade uten å ha opprettet en gyldig bruker med nødvendig informasjon. For å kunne benytte denne betalingsløsningen må man gjøre følgende:
Gå inn på portal til Charge365
Opprett deg som bruker med aktuelle data
Registrer et betalingskort som vil bli belastet dine ladekostnader
Velg hvilket anlegg du tilhører (Liljendal og aktuell blokk A1, A2, A3, A4)
Søk om tilgang
Angi din lader-ID som står på mottatt klistrelapp (på ladeboks, eksempel finnes her)
Registrer din ladebrikke som angitt.
For detaljer - se veiledning.
BESTILLING AV LADEBOKS
De som skal lade elbil på sin p-plass må bestille Zaptec ladestasjon gjennom OneCo.
Nærmere informasjon om ladestasjonen, pris, og bestilling finnes HER.
Styrene for Sameiet Liljendal 1 og Liljendal P-kjeller tok over fellesarealer og uteareal 11.april 2016, og dette er nå beboernes felles eiendom. Vi ber alle om å ta godt vare på fellesarealene, slik at vi unngår skader i inngangspartier, oppganger, P-kjeller, bodareal og heiser.
Av hensyn både til brannsikkerhet og hygge ber vi om at fellesareal ikke brukes til lagring/oppbevaring. Merk! at taket på gitterbodene ikke tåler noe særlig vekt, og at det derfor ikke må lagres tunge gjenstander på toppen av dem (som for eksempel dekk).
Det finnes egne sykkelboder i kjelleren, disse åpnes/låses med leilighetsnøkkel.
Fellesareal og boder er utsatt for tyveri, og det bør i prinsippet ikke oppbevares verdigjenstander der. Fellesarealer og boder skal holdes låst.
Den enkelte beboer har fått utdelt en USB-pinne med FDV-dokumentasjon for sin leilighet. Her ligger all informasjon om leverandører til leiligheten, og om stell av hvitevarer, overflater etc. Dersom det oppstår noe feil inne i egen leilighet, kontaktes leverandøren på det aktuelle området, eller eventuelt Trym Bolig eller vaktmester (merk! kostnader ved tilkalling av vaktmester faktureres den enkelte beboer).
Fellesutgiftene betales månedlig, og dekker følgende:
Fjernvarme
Vaktmestertjenester, inkludert renhold fellesarealer, stell av utearealer, snømåking
Serviceavtaler alle tekniske anlegg, inkludert heis
Forretningsførsel/forvaltning, inkludert sameiemøter
Felles forsikring
Filter til ventilasjonsanlegg
Strøm fellesarealer
TV/internett
Styrehonorar
Stell av takhage (kun beboere i A4-bygget)
Filtrene må skiftes minst en gang i året, fortrinnsvis når det lyser rødt på kontrollenheten i den enkelte leilighet. MERK at det røde lyset styres på tid, og ikke etter faktisk behov for å skrifte filter. Filtre kjøpes inn sentralt av sameiet, og utleveres av styret. Fra 2021 kjøpes det inn to filterskift pr år. Ytterligere filterskift kan bestilles etter behov, ved å ta kontakt med styret. Kostnadene ved innkjøp av filter (to skift pr. år) faktureres som en del av fellesutgiftene.
Fra 1.november 2018 er vår forretningsfører TOBB. Kontaktperson er Unni Rydningen Bache . Hun kan kontaktes for spørsmål om fellesutgifter på epost: urb(at)tobb.no
Det er tegnet forsikring for fellesarealer; bygninger og garasjeanlegg, hos IF forsikring gjennom TOBB. Forsikringen omfatter boder i kjeller (men ikke private eiendeler inne i bodene) og glass i verandagelender.
Vi minner om at den enkelte selv må tegne innboforsikring.
Dersom noen ønsker å ha frysebokser eller liknende stående i bod, vil dette trekke strøm som belastes fellesskapet.
Vi ber derfor om at alle som ønsker slik bruk av kontaktpunkt i boder kontakter styret: liljendal1(at)styrepost.no, så vil dere bli fakturert 500.- pr/år for dette forbruket.
Ved framleie av leilighet (dette gjelder også AirBnB) skal styret orienteres om hvem som bebor leiligheten. Registrer leieforholdet på TOBB sine sider, Min side -> Min bolig -> Utleie, med navn, epostadresse og mobilnummer til leietaker. Vi ber alle som leier ut hele eller deler av sin leilighet å informere leieboer om sameiets vedtekter og verdier.
Gjester kan parkere langs Peder Falcks veg nord for A2/A4. Her er det avgiftsparkering i henhold til Trondheim parkering. Det er også tre gjesteplasser for Sameiet Liljendal 1 i P-kjeller. Disse er rett til venstre når man kjører ned rampen, ved siden av næringsplassene. Plassene er merket, og følgende regler gjelder:
Gjesteplassene er merket 67 - 68 - 69 og er kun reservert seksjonseiere i LD1.
Styret i LD1 er ansvarlig forvalter på vegne av seksjonseierne LD1 og bestemmer betingelsene.
Gjesteplassene er til bruk kun for besøkende til seksjonseierne LD1 og parkeringsbevis med seksjonsnummer må plasseres synlig i frontrute
Plassene kan tas i bruk hvis de er ledige eller den aktuelle plassen er merket særskilt godkjent av styret i LD1
Det er besøkende seksjonseier sitt ansvar å låse opp garasjeport for besøkende og påse at sikkerhetsrutiner følges i Sameiet LD1 og Sameiet P-kjeller
Ved bruk av en plass utover 3 dager, må det innhentes tillatelse hos styret LD1.
Styret i LD1 kan fjerne bil på eiers regning eller regress overfor besøkende seksjonseier
Misbruk av gjesteplasser fra en seksjonseier, kan medføre utelukkelse i benyttelse som styret LD1 beslutter
På grunn av brannfaren er bruk av kullgrill ikke tillatt. Elektrisk grill og gassgrill kan benyttes. Merk at oppbevaring av gass i bodene ikke er tillatt.
Ved eventuell driftsstans for heis skal man gjøre følgende:
Hvis dere er inne i heisen: Trykk inn alarmknappen og vent til dere får kontakt med serviceansvarlig.
Hvis dere ikke selv er inne i heisen: Ta kontakt med Din Vaktmester, 95 03 64 61.
MERK!
Vår serviceansvarlige, Schindler, skal IKKE tilkalles uten godkjenning fra styreleder. Dersom Schindler tilkalles uten slik godkjenning vil faktura sendes til den aktuelle beboer.
Heisene må ikke holdes i åpen tilstand over tid, da kan de stanse. Regning for utgiftene for å få heisen i gang igjen sendes den aktuelle beboer.
Heisene er noe sårbare for sand og skitt som legger seg i sporet der døren glir. Denne slissen vil bli renholdt ukentlig, men i forbindelse med innflytting eller i perioder der vi drar inn ekstra mye skitt, kan det være greit å være oppmerksomme på om vi må foreta ekstra rengjøring.
Trondheim kommune sender ut faktura for eiendomsskatt, og for kommunale avgifter. Disse kommer i tillegg til fellesutgiftene.
Skilt til utendørs ringeklokke: Styret kan kontaktes om dette.
Postkasseskilter: Skilting av postkasser skal være ensartet, og bestilles fra Posten. Det skal være postkasseskilt i stor størrelse: 58x94 mm, farge: hvit. Skilt kan bestilles her: http://skiltbutikken.posten.no/variants/109. Skiltene merkes med Fornavn Etternavn, og på nederste linje Bolignummer (f.eks. H 0101).
Dørskilt: Den enkelte velger dørskilt etter ønske. En mulig leverandør er Posten også på dette.
1. Bestilling av systemnøkkel leilighet
Ved behov for nye nøkler bestilles disse via TOBB. Gå inn på følgende bestillingsside hos TOBB: https://tobb.no/for-deg/bestill-nokkel. Husk fullstendig nøkkelnummer (Se begge sider av nøkkelen). Merk følgende:
Det er kun eier av leiligheten som får bestille nøkler.
Nøklene må hentes av eier hos leverandør (DORMAKABA) sin avdeling i Trondheim eller leverandør kan sende nøkkel rekommandert til beboer med faktura.
Andre personer som ønsker å hente ut nøkler må ha med fullmakt fra eier.
Leveringstid er ca 2-3 dager fra leverandør får bestillingen fra TOBB
Pris ca kr 250-500 + mva + porto.
*******************************************************************************************
2. Bestilling av kodebrikke (Inngangsdører, parkeringsport og boddører)
Ved behov for ny kodebrikke eller defekt kodebrikke, sendes e-post til liljendal1@styrepost.no. I emnefeltet angi: "Bestilling av kodebrikke". NB!! Viktig å angi følgende informasjon i eposten:
Fullt navn på eier av leiligheten
Adresse
Seksjonsnummer
Mobiltelefonnummer
Ny brikke vil bli utstedt av Systemsikring AS (Klæbuveien 138) som tar kontakt med beboer på sms for å avtale tidspunkt for å utstede brikke. Merk følgende:
Beboer MÅ ha med gyldig legitimasjon
Eier MÅ medbringe alle brikker for leiligheten slik at man sikrer at riktige brikker oppdateres.
Pris ca. kr 50 pr. brikke + mva
********************************************************************************************
3. Bestilling av portåpnere
Ved behov for ny portåpner kan denne kjøpes hos Tore Ligaard AS, Brøsetekra 5 (Teglverket, Moholt)
Når denne er anskaffet - ta kontakt med Harald Vatne Nilsen (styremedlem og formann i P-kjellerstyret) for aktivering. Harald nås på tlf. 928 34 978
Sameiet Liljendal1 har en avtale med Fasadeprodukter AS (telefon 911 50 200), og ytre solskjerming skal kjøpes der. Vi får gode priser. Den enkelte står fritt til å velge innendørs solskjerming etter behov og ønske, men vi gjør oppmerksom på at vi får rabatter også på innendørs solskjerming hos Fasadeprodukter.
Sommeren 2018 trådte et nytt, internasjonalt personvernreglement (GDPR) i kraft. Det har konsekvenser også for oss i Sameiet Liljendal1. Det som i første omgang er viktig, er at vi ikke lenger sender epost der alle beboeres epostadresser er synlige. MERK at for den enkelte beboer betyr dette at dersom dere ønsker at en eposthenvendelse skal sendes til alle eller en større gruppe beboere, skjer dette via kontakt med styret, slik at vi kan sende ut henvendelsen på korrekt måte.
Sameiet har kjøpt inn én kile til hver leilighet. Kilene er delt ut sammen med et illustrasjonsbilde som viser hvordan den skal brukes.
Kilene skal kun benyttes dersom det oppstår uønsket utløsning av vannsøyle i en leilighet. Dersom en sprinkler løser ut, vil resten av anlegget IKKE automatisk utløses.
Den enkelte ordner egen strømavtale. Strømpriser kan sjekkes her:
http://www.strompris.no, eller: http://www.dinside.no/strompriser/
Det er tre låste rom for oppbevaring av sykler i P-kjeller, samt stativ under nedkjøringsrampen og utendørs. Den enkelte må finne plass til egen sykkel selv. Vi minner om at alle må låse syklene sine selv om de står innendørs.
RESTAVFALL: Avfallssug for restavfall finnes utenfor nr. 10. Anlegget har 3 åpninger for nedkast knyttet til 1 nedgravd container. Det er viktig at vi bruker alle nedkastende, slik at avfallet blir fordelt i containeren. For å gjøre fordelingen av avfall enklere, merkes nedkastene, slik at hver oppgang får "sitt" nedkast:
Luke 1: nr 8 + nr 32
Luke 2: nr 14 + nr 30
Luke 3 :nr 10 + nr 28.
Lukene åpnes ved å bruke egen husnøkkel. Containeren blir tømt 2 ganger pr uke, i tråd med beregnet avfallsmengde pr husstand.
PAPP og PLAST: Returpunkt for papp og plast ligger ca 50 meter fra inngangen til Rema1000, i retning mot NAV bygget.
FARLIG AVFALL: Bokser for farlig avfall er plassert i bodene til hver enkelt beboer.
SMÅRASK: Det er satt opp søppelbøtter for smårask flere steder på uteområdet og i P-kjeller, slik at det er lettere å holde det pent rundt oss. Vennligst ikke legg igjen avfall og snusposer på gulvet!
Dert er ikke lov å sette igjen poser med søppel utenfor søppelsug og returpunkt. Er det fullt, ber vi om at man venter med å kaste, eller benytter andre gjenvinningsstasjoner. Gode alternativer er Franzefoss, som har en gjenbruksstasjon i Håkon VII's gate 13C; eller pappcontainere ved Obs! på Lade og Valentinlystsenteret. Større gjenstander kan kaster på Heggstadmoen.
Beboerne står i utgangspunktet fritt til å overflatebehandle terrassegulvene sine som de ønsker. For at byggene våre skal fremstå på en pen måte, anmodes beboerne likevel om å benytte terrassebeis i lyse jordfarger, eventuelt lysgrått.
Dersom beboere har ønske om å skjerme terrassene sine noe mot innsyn, kan man montere en film på verandaens glassflater slik at de fremstår som "frostet".
Alle seksjonseiere kan finne egen informasjon knyttet til faste utgifter etc. på TOBBs portal: https://tobb.portal.bbl.no. Dersom det oppstår problemer knyttet til portalen, kan TOBB kontaktes via portal[at]tobb.no.
Dersom en beboer ønsker å leie ut P-plassen sin, skal utleie skje KUN til andre beboere i Sameiet Liljendal1. Dette har med sikkerhet å gjøre. Utleie skjer på følgende måte:
Informasjon om ledig P-plass, med pris, sendes styret. Den enkelte bestemmer selv pris for leieforholdet.
Styret distribuerer informasjon via vår felles epost. Utleier må selv håndtere henvendelser angående utleieforholdet, og må derfor sende epost, eventuelt også mobilnummer, som skal brukes av dem som er interessert i å leie.
Når utleieforholdet er avtalt, skal det utarbeides en enkelt leiekontrakt, og styret skal informeres om hvem som disponerer P-plassen.
Det er Din Vaktmester som utfører vaktmestertjenester, renhold og matteservice. Vaktmestertjenester omfatter rengjøring av fellesareal, inngangspartier, bodareal og P-kjeller, stell av plener, busker og bed, ettersyn av fellesanleggets dører, hengsler, lys, brannsentral, rømningsveier, sprinkleranlegg, fjernvarmeanlegg, ventilasjon og andre tekniske anlegg.
Vaktmester vil være å nå på telefonen gjennom hele døgnet, men oppfordrer oss til å kontakte dem i bedriftens åpningstid på hverdager mellom 7.00-16.00. Ved akutte behov kan man fritt ringe vaktmester direkte (95 03 64 61) eller alternativt deres hovednummer: 482 27 556.
Vaktmester kan benyttes for hjelp i egen leilighet, slike tjenester betales av den enkelte beboer.
Det er videre etablert egne serviceavtaler knyttet til kontroll av tekniske anlegg: Fjernvarme, Elektrisk, Sprinkler, Heiser, Dører (pumper), Brannsentral, samt Skadedyrkontroll.